Pozdrav Benedikta XVI. účastníkům kongresu UNIV

Každý rok se během Svatého týdne koná v Římě mezinárodní studentský kongres, organizovaný s pomocí Prelatury Opus Dei. Papež Benedikt XVI. se letos s jeho účastníky setkal 10. dubna.

Drazí přátelé,

přináším srdečný pozdrav vám všem, kteří jste přišli do Říma a pokračujete tak v tradici, která je již několik let stará – být zde po Svatý týden a účastnit se mezinárodního kongresu UNIV. Pocházíte, jak vidno, z mnoha rozdílných zemí a využíváte prostředky křesťanské formace, které vám nabízí Prelatura Opus Dei ve vašich městech. Vítám vás a děkuji vám za váš pobyt. Zvláště zdravím vašeho preláta msgr. Javiera Echevarriu Rodrigueze a také vaše mladé zástupce. Chci jim poděkovat za názory, které vyjádřili ve vašem zastoupení.

Vaše přítomnost v Římě, srdci křesťanství, v průběhu Svatého týdne vám nabízí možnost intenzivního prožití velikonočního tajemství. Výslovně vám umožňuje důvěrné setkání s Kristem, zvláště prostřednictvím rozjímání jeho umučení, smrti a vzkříšení. On je ten, jak jsem napsal v Poselství pro 21. Světový den mládeže, kdo vede vaše kroky, univerzitní studia a přátelství ve spěchu a ruchu každodenního života. Pro některé z vás může být, stejně jak se to stalo apoštolům, osobní setkání s božským Mistrem, který vás nazývá přáteli (srov. Jn 15,15), počátkem neobvyklého dobrodružství: dobrodružství stát se apoštolem mezi vašimi bližními tak, že se mohou skrze vaši zkušenost podílet na přátelství s Bohem, který se stal člověkem, s Bohem, který se stal mým přítelem. Nikdy nezapomeňte, moji mladí přátelé, že nakonec vaše a moje štěstí závisí na setkání a přátelství s Ježíšem.   

Téma kongresu – kultura a prostředky sociální komunikace – shledávám velmi zajímavým. Musíme bohužel připustit, že nové technologie a masová média dnes ne vždy podporují osobní vztahy, upřímný dialog nebo přátelství mezi lidmi. Stejně tak nepomáhají lidem v růstu k důvěrnému přátelství s Bohem. Pro vás, jak vím velmi dobře, přátelství a vztahy s ostatními, zvláště s vašimi přáteli, jsou důležitou součástí vašeho každodenního života. Je pro vás klíčové udržet Krista jako jednoho z vašich nejmilejších přátel; dokonce jako nejdražšího přítele. Tehdy uvidíte, jak vás vaše přátelství s ním povede k otevření se druhým. Uvidíte je jako bratry a sestry a rozvinete pouta upřímného přátelství s každým z nich. Ve skutečnosti je Ježíš Kristus samotná vtělená Boží láska. (srov. Deus Caritas Est, 12) Jedině v Kristu můžeme nalézt sílu k lidskému sebedarování a nadpřirozené lásce k našim bratrům a sestrám, v duchu služby, která se projevuje především v porozumění ostatním. Je to úžasná věc cítit porozumění a začít rozumět ostatním.

Drazí mladí lidé, dovolte mi zopakovat to, co jsem řekl vašim přátelům v Kolíně minulý srpen: každý, kdo nalezl Krista, si nemůže pomoci a musí k němu přivádět své přátele, protože tato radost je příliš veliká na to, aby si ji člověk nechal pro sebe, tato radost musí být sdílena. A to je přesně úkol, ke kterému vás Kristus volá. Toto je „apoštolát přátelství“, který sv. Josemaría – zakladatel Opus Dei – popsal jako „osobní přátelství“, plné oběti, upřímné: od ty k ty, od srdce k srdci. (Brázda, 191). Každý křesťan je pozván, aby byl přítelem Boha a s jeho milostí přiváděl své přátele k Němu. Apoštolská láska pak začíná skutečnou vášní, která je vyjádřena sdílením radosti, kterou nalézáme v Ježíši Kristu, s ostatními. Je to sv. Josemaría, který vám znovu připomíná klíčová slova týkající se vaší duchovní cesty: „Přijímání, splynutí, rozmluva, důvěra: Slovo, Chléb, Láska.“ (Cesta, 535) Toto jsou veliká slova, která vyjadřují podstatné body naší cesty. Jestliže rozvinete přátelství s Kristem, jestliže často přicházíte ke svátostem, zvláště ke svátosti smíření a eucharistii, budete vždy připraveni stát se „novou generací apoštolů zakotvených pevně v Kristově slově, schopni odpovědi na výzvy našeho času a připraveni šířit evangelium široko daleko“. (Poselství k 21. Světovému dni mládeže)

Nechť vám Svatá Panna pomáhá vždy odpovídat „ano“ na Pánovo volání k následování a nechť se za vás sv. Josemaría přimlouvá. Přeji vám dobrý Svatý týden strávený v modlitbě a rozjímání zde v Římě, kde je tolik připomínek křesťanské víry; s celou svou láskou vám žehnám a žehnám těm, kteří pečují o vaši formaci a kteří jsou vám drazí.

Papež Benedikt XVI.