Musí človek vynikať, aby sa stal svätým?

Vyžaduje sa od členov Opus Dei, aby vykonávali svoju prácu čo najlepšie a snažili sa patriť medzi tých najlepších? Musí človek vynikať, aby sa mohol stať svätcom?

Michele Brambilla v Revista Tracce (Itálie)

Právě naopak: stát se světcem je samo o sobě vynikající věcí s ohledem na věčný život, neboť je to totéž, jako ztotožňovat se každý den více s Kristem navzdory naší slabosti, kterou se snažíme překonávat. Je to zároveň před světem velká odpovědnost. Bereme vážně všechno, co se kolem nás děje, a chceme co možná nejvíce pomáhat tento stav zlepšit. Lidská dokonalost je důležitou složkou křesťanské práce. Neznamená to ale perfekcionismus nebo hledání úspěchu sám pro sebe. Znamená to pracovat usilovně, být štědrým, opravdu sloužit druhým. Pouhý úspěch není vyvrcholením osobních ambicí. Tento přístup se velmi liší od toho, co skutečně dává hodnotu životu.

Jedna z charakteristik Opus Dei je posvěcování profesionální práce. Jak se tomu má rozumět? Není tu nebezpečí, že toto odevzdání zajde příliš daleko? Diário do Minho (Braga, Portugalsko) 2. října 2000

Ano, nebezpečí tu je. Naneštěstí v současném světě existují lidé, kteří nemohou nalézt práci a mnoho dalších, kteří pravděpodobně pracují příliš. Jedni proto, aby vůbec přežili, a druzí kvůli honbě za kariérou. Je to smutné, když vidíme lidi, kteří toto nechápou a např. zanedbávají rodinné povinnosti tím, že pracují dvanáct nebo čtrnáct hodin denně.

Práce je prostředek, ne cíl. Naším cílem je Bůh. Proto posvěcovat práci neznamená mít úspěch, ale přiblížit se k Bohu skrze práci, ať už je podřadná a nebo vynikající.

Jak čteme v knize Genesis, Bůh člověka postavil do světa, aby v něm pracoval. Posvěcovat práci znamená na prvním místě pracovat s láskou; to je pracovat a tím Boha oslavovat a sloužit ostatním. Práce, která je do sebe zaměřená a přitom je technicky co nejdokonalejší nebo jí věnujeme sebevíce času, není práce, kterou bychom se posvěcovali.