”Da Vinci-koden” vållar intensiv debatt i USA

Årets boksuccé ”Da Vinci- koden” har gett upphov till en intensiv debatt, och flera motböcker finns redan. Vi återger en artikel publicerad i Metro Stockholm.

”Har du läst ’Da Vincikoden’?” har varit en lika vanlig replik i sommar som ”Var är paraplyet?” Boken, skriven av Dan Brown, är en sanslös succé som ligger etta på den amerikanska boktoppen och tvåa på den svenska.

En del av hemligheten bakom ”Da Vinci-kodens” framgångar ligger i presentationen av historiska fakta som, om de är sanna, omkullkastar de flesta av kristenhetens centrala dogmer.

Men Dan Browns ”avslöjanden” är kontroversiella. Ett tiotal böcker har kommit ut i USA enbart i syftet att bemöta Brown och knäcka Da Vinci-koden för gott. Här är ett urval av bokens huvudteser samt motargumenten från bokens kritiker:

√ Jesus var gift med Maria Magdalena, som han också såg som sin viktigaste lärjunge. Därigenom var han ”den första feministen”. Den kristna kyrkan har förtigit Maria Magdalena.

– Snarare än att förtiga Maria Magdalenas roll har kyrkan lyft fram henne och helgonförklarat henne.

√ Ett hemligt brödra- och systerskap, Prieuré de Sion från 1099, skyddar än i dag ättlingarna till Jesus och Maria Magdalena.

– Prieuré de Sion var ett falsarium som i själva verket bildades på 1960-talet.

√ Den katolska sekten Opus Dei är drivande i jakten på att förstöra bevisen för Jesus och Maria Magdalenas äktenskap och barn.

– Opus Dei är ingen sekt utan en öppen organisation, en sammanslutning av vanliga människor.

√ Leonardo da Vinci, medlem i Prieuré de Sion, målade in hemliga budskap i ”Mona Lisa”. ”Mona Lisa” är egentligen en hyllning till helheten man–kvinna.

– Konsthistoriker är överens om att ”Mona Lisa” var en riktig person.

Erik Helmerson/TT Spektra // Metro